*1 - Klaso je žraso

12. února 2014 v 16:24 | Myší královna |  Gastro
Slyšeli jste už o klase? Poprvé jsem jej ochutnala ve stříleckém ašrámu. Ač vizuálně velmi věrně připomíná maso, zdání klame. Klaso je vyrobeno z obilí, vody a koření, z čehož vyplývá několik výhod:
- nízký cholesterol a samozřejmě absence jiných (ne)výhod masných produktů,
- vysoký obsah vlákniny.



Webový portál Vegmania.cz o klase píše: "...nejen pro vegetariány, ale i pro diabetiky, osoby trpící vysokým tlakem či kardiovaskulárními chorobami." (Více o výhodách klasa + recept ZDE na stránkách prodejce.)

Klaso se prodává v několik variantách, které umožňují připravit klaso stejně pestře, jako maso. Už jsem se zmiňovala o ašrámu. Zdejší strava byla, pokud si dobře pamatuju, veganská, s čímž jsem měla strašný problém, většina pokrmů byla hojně zasypána koriandrem a kardamonem, z čehož se mi dělalo po nějaké době šoufl. Vždycky jsem si naložila obrovský tác jídla, ale moc jsem toho nesnědla. Jediné klaso mi skutečně chutnalo. Chutí připomíná chleba, ale při dobré přípravě se to ztratí.

Popíšu vám recept, který jsem "stvořila" já z toho, co jsem měla doma - tedy na studentském bytě. Kdybych byla u matky, její obrovské zásoby by mi umožnil uklohnit z klasa něco dost příšerného. Úžasný Jídlo bylo mnohem lepší až večer (vařila jsem kolem poledne), protože klaso zapracovalo svými obilovinovými vlastnostmi a nasálo do sebe omáčku; Medvěd (SKVĚLÝ kuchař z povolání) se nejprv na to červené střívko díval dost skepticky a nakonec mu klaso zachutnalo.

K mé verzi - nepříliš velkolepé, ale jedlé - potřebujete:
  • 1 váleček klasa (zdravá výživa)
  • 1 plechovku rajčat - krájených nebo loupaných, je to fuk, ale krájená jsou lepší
  • cibuli
  • 3-4 stroužky česneku
  • bylinková sůl (ale není nutná, stačí obyčejná)
  • olej

Jako příloha: rýže, hodí se i těstoviny

Z koření jsem použila: medvědí česnek, adžiku, pepř.

Na oleji orestuj cibuli a stroužek česneku. Přidej nakrájené klaso - taky orestuj. Pak do hrnce vylij plechovku rajčat a adžiku, klidně i další zeleninu (já to nemám ráda, nepřidávala jsem). No a pak koření (většinou vybírám z bylinek, co jsou; uvažuju, že by se do toho hodilo i koření na špagety, které dávám všude, kromě pudinku a krupice :-) ) a vše nechat chvilku probublat. Ještě jsem zapomněla na zbylé dva stroužky česneku: můžete je utřít nebo nalisovat - lisovaného česneku stačí míň, zkrátka podle chuti.

Je to strašně jednoduchý recept, a navíc veganský.
ejen pro vegetariány, ale i pro diabetiky, osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami. - See more at: http://www.vegmania.cz/vegpedie/klaso#sthash.f3NRsz1I.dpuf
ejen pro vegetariány, ale i pro diabetiky, osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami. - See more at: http://www.vegmania.cz/vegpedie/klaso#sthash.f3NRsz1I.dpuf
ejen pro vegetariány, ale i pro diabetiky, osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami. - See more at: http://www.vegmania.cz/vegpedie/klaso#sthash.f3NRsz1I.dpuf


O klase píše také jedna blogerka (?) - Slunečnice - a uvádí několik receptů ZDE.
--------------------
Sledujte mě na Bloglovin'!
 


Komentáře

1 Adam Dilda Adam Dilda | Web | 23. února 2014 v 21:43 | Reagovat

To zní dobře. Možná i přes veškerou mou neschopnost a přes mé děravé ruce to zkusím ukuchtit :O. A vypadá to taky dobře! 8-)

2 Slaya Slaya | Web | 25. února 2014 v 6:43 | Reagovat

mně to přijde jen jako další z mnoha módních vln stravování. Žádným z uvedených problémů netrpím, takže si raděj udělám pořádný kus masa :)
Každopádně díky, za článek, dotěď jsem o ničem takovém neměla povědomí a nadruhou stranu, proč to jednou nezkusit :)

3 myší královna myší královna | 25. února 2014 v 15:33 | Reagovat

[2]: Za chvíli přijde jaro; spousta lidí se na jaře očišťuje, třeba já loni zavedla tradici masopustu (od Popeleční středy do Velikonoc nejím maso). Moderní člověk jí maso až moc - podle mě, takže já občas ráda zvolím jinou alternativu. :)

4 Chlebák Chlebák | Web | 17. března 2014 v 14:33 | Reagovat

Jupíjej, jde se testovat. Díky za tip!

5 Yasminn V. Yasminn V. | E-mail | Web | 18. srpna 2014 v 11:03 | Reagovat

Jo, já ho miluju :)

6 Amálka Amálka | Web | 14. ledna 2015 v 18:10 | Reagovat

Tak o tom slyším poprvé, díky za tip :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama